Thursday, September 29, 2016

Konservera kött med tryckkokare och amerikanska "Ball"-burkar

Då var det dags att prova på något jag tänkt testa i flera år - egenkonservering av kött.

Nätet är fullt med information, av varierande kvalitet. National Center for Home Food Preservation är en del av amerikanska jordbruksdepartementet och har bra riktlinjer. Det finns många faror som lurar, inte minst Clostridium Botulinum, en liten bacill som kan fixa fram mysiga gifter.

Det är viktigt att läsa på före, ganska rejält. Youtube har många bra och intressanta videor, men dubbelkolla det de säger mot NCHFP ovan.

Om prepping är en materialsport eller inte låter jag vara osagt, men konservering är helt klart det :)

Jag satsade på stort och införskaffade mig en All American 925. Fungerar på traditionell elspis, gas och även vedspis/eld. Har mycket bra rykte, och alla delar kan införskaffas som reservdel.

Lite tillbehör är bra att ha, detta kit köptes:


Burkar att konservera i. Jag skaffade Ball Pint-jars, som är det i USA mest kända märket. Tyvärr lyckades jag inte få Walmart att leverera till Sverige, så det blev det betydligt dyrare Amazon-alternativet.

Ball jars består av burken, ett löst lock samt en ring som håller locket på plats under konserveringsprocessen. Ringen tar man sedan bort då locket hålls fast av vaccum-trycket.

Processen

Diskade burkarna och verktygen.

Locken och ringarna kokades en stund i vatten, låter stå kvar i grytan

4kg billigt, svenskt, griskött köpt när min lokala butik behagar ha bra pris på sånt.

Bryner köttet i ganska lite fett, samt kokar upp en gammal buljong jag hittade i frysen

Fyller kött i burkarna

Fortsätter med varm buljong. Innan locket ska på jobbar man runt med verktyget som hjälper till att dra ur luftbubblor.

Torka nu av kanten på burken med en ren tygtrasa. Locket lyfter du på med magneten för att undvika att skita ner undersidan av locket. Viktigt att få locket rätt placerat

Skruva nu på ringen lagom hårt :) Lyft burken till tryckkokaren.

I tryckkokaren ligger en metallskiva i botten som lyfter upp burkarna från botten på grytan. Ovanpå den packar du fullt i första lagret och ser till att rätt mängd vatten finns. För min 925 säger manualen ett 2-3tum högt vattenlager.

Lägger en ny distansskiva på detta lager och får i de sista 4 burkarna. Mina 4kg kött blev 12 st pint-burkar (12 st halvlitrar)

Nu fixeras locket på tryckkokaren enligt beskrivningen i manualen. Plattan slås på och vattnet i tryckkokaren kokar upp. Enligt beskrivningen ska tryckventilen släppa ut en stadig ström med vattenånga i 10 minuter innan man lägger på tryckregulatorn på avsett tryck i PSI.

Jag bor ca 200m över havets yta, och enligt tabellen från NCHFP väljer jag ett tryck på 10 PSI.


Nu ska tryckkokaren koka i 75 minuter. Jag sänker värmen på spisplattan så att tryckregulatorn "hoppar" ca var 10e sekund, och ser till att trycket hålls konstant på lite över 10 PSI.



Efter att tiden har passerats, stänger jag av plattan, väntar till trycket går ner till noll (ca en timme) och tar sedan av tryckregulatorn (med en grytvante). Det pyser ut en del ånga. Plockar därefter av locket och lyfter ut burkarna med lyftverktyget. De ska nu stå 12-24 timmar och svalna.


När de svalnat skruvas ringen av. Locket ska sitta fast och bukta nedåt, då fungerar vaccumet. Alla mina 12 lyckades, men har för burkar som inte försluts så in i kylen och tillaga i närtid.



1 comment:

  1. Nu har det ju gått lång tid men konserverar du fortfarande? Köper du fortfarande från Amazon också? Har läst en massa om just "canning" och det verkar så bra, så kul men såklart mkt jobb. Men vissa säger att man inte ska återanvända locken medans en del andra säger att det är helt ok. Hur gör du?

    Tack!

    ReplyDelete